BIOCOL Laboratorios

wybór języka
  • O firmie
  • Produkty
  • O nas
  • Być człowiekiem
  • FAQ
  • Kontakt

Być człowiekiem

Współczesny człowiek nie może zapominać o swoich korzeniach. Przez miliony lat nasze geny kształtowane były trudnym życiem w rytmie naturalnych okresów dobrobytu i głodu. W przyrodzie ludzie szukali źródła pokarmu stając się zbieraczami i myśliwymi, aby potem hodować zwierzęta i uprawiać ziemię. O ich zdrowiu decydował więc ruch i skąpe, ale wartościowe pożywienie. Dziś trudno o jedno i drugie. Zajęci osiąganiem coraz lepszych wyników we wszystkich dziedzinach życia, najczęściej ignorujemy sygnały płynące ze środowiska i naszego ciała. Sygnały te od dawna świadczą o zachwianiu równowagi ekologicznej w przyrodzie. Zmieniliśmy wokół siebie tak wiele - glebę, wodę, powietrze i niestety pomnożyliśmy wrogi dla nas potencjał przyrody. Efekty tych zmian jeszcze nie raz niemile nas zaskoczą.


Jak w każdej dziedzinie naszego życia tak i w odżywianiu szukamy wygody. Chcemy produkować szybko, tanio i dużo – poprawić naturę. Jemy podobnie – najchętniej wysoko przetworzone produkty, które „nie pamiętają” skąd pochodzą. Współczesny sposób odżywiania nie gwarantuje nam dobrego zdrowia, bo chociaż mamy pełne żołądki, nasz organizm cierpi z powodu chronicznego braku składników odżywczych. Utracona równowaga ekologiczna zapewniała całe bogactwo witamin i minerałów w pokarmie. Natura dbała o ich zdrowe dla nas proporcje. Dzisiejsze jedzenie ma coraz niższą wartość odżywczą, a przecież to czym karmimy nasze ciało może służyć naszemu zdrowiu albo je niszczyć. Mamy na to wpływ każdego dnia.


Prawidłowe żywienie człowieka polega na całkowitym zaspokojeniu zapotrzebowania organizmu na energię oraz wszystkie składniki pokarmowe niezbędne do rozwoju życia i zachowania zdrowia. Nie jest to zadanie proste. Jednak warto ten wysiłek podjąć i uważnie komponować swoją dietę - czytać etykiety ze składem tego co kupujemy, przyrządzać samemu posiłki z prostych, świeżych produktów oraz poszerzać wiedzę o zdrowym życiu. Dieta przeciętnego Polaka jest nieprawidłowo zbilansowana. Za dużo w niej energii (kcal), tłuszczów i węglowodanów prostych, a brak odpowiedniej ilości witamin i minerałów. Na konsekwencje takiej nieprzemyślanej diety czasem nie trzeba czekać długo. Dotyczy to wszystkich grup wiekowych: dzieci, dorosłych i osób starszych. Zaczyna dokuczać nam zmęczenie, mnożą się przewlekłe dolegliwości, czujemy się coraz słabsi i mniej odporni. Przeziębienia dopadają nas częściej i na dłużej. Pomocy szukamy u lekarza, jednak równie ważne są inne działania. Zmiana złych nawyków żywieniowych, dobroczynny ruch i odpoczynek oraz uzupełnienie braków witaminowych i mineralnych. Braki te ludzie od wieków uzupełniali korzystając z bogactwa natury – ziołowe kuracje znane są przecież od wieków. Ludzie na całym świecie wykorzystywali naturalne leki ze świata roślin i zwierząt. Dziś dostęp do tych skarbów natury jest o wiele prostszy. Nauka podaje je nam w postaci suplementów diety, czyli wartościowych dodatków do diety. Są one współczesną alternatywą dla leków chemicznych, szczególnie w drobnych problemach zdrowotnych i przewlekłych dolegliwościach.


Suplementy diety to skoncentrowane źródło witamin, składników mineralnych oraz innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub fizjologiczny. Ich ogromną zaletą jest możliwość indywidualnego uzupełniania racji pokarmowej składnikami odżywczymi w postaci jedno lub wieloskładnikowych preparatów, przeznaczonych do spożywania w małych, odmierzonych ilościach. Szczególnie warto z tej propozycji skorzystać jeśli jesteśmy w grupie osób o zwiększonym ryzyku osłabienia organizmu. Grupy te to osoby: często chorujące, w okresie rekonwalescencji, intensywnie uprawiające sport, stosujące restrykcyjne diety oraz starsze (ze względu na zaburzone wchłanianie). Suplementację może stosować również osoba zdrowa jako profilaktykę, czyli zapobieganie i wczesną ochronę zdrowia.


Stosowanie suplementów nie zastępuje zróżnicowanej diety, nie zwalnia nas z przemyślanego, zdrowego żywienia. Jednak daje nam szansę naprawy błędów dietetycznych oraz na minimalizowanie skutków nieregularnego trybu życia. Wiele zależy od nas samych.